Haberler

...

Dokuma Tasarımında Yaratıcılık ve Endüstri Projesi

 

Dokuma Tasarımında Yaratıcılık ve Endüstri Projesi

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ve Kıvanç Tekstil Tasarım Merkezi işbirliği ile “Dokuma Tasarımında Yaratıcılık ve Endüstri Projesi” gerçekleştirildi. Üniversite ve endüstri işbirliğini konu alan projenin yürütücülüğünü ise Prof. Havva Halaçeli Metlioğlu üstlendi.

Prof. Havva Halaçeli Metlioğlu’nun danışmanlığını yaptığı ve Arş. Gör. Hale Yılmaz’ın asiste ettiği Dokuma Tasarımı 4 dersi kapsamında 3. sınıf öğrencilerinin ortaya koyduğu çalışmalar; Kıvanç Tekstil Tasarım Merkezinin 2022 yılının trend renklerinde temin ettiği iplikler ile dokundu.  Proje kapsamında öğrencilerden metaforik anlatım yöntemini kullanarak tema belirlemeleri istendi. Bu kapsamda öğrenciler, iki yüzü de kullanılabilen çiftkatlı yapıda, renk örgü efekti kullanarak giysilik kumaş tasarımları yaptılar. Kıvanç Tekstil Firmasının daveti ile Ürün Geliştirme müdürü Gülsen Bağcı Özdem ve Ürün Geliştirme uzmanı Büşra Çeltikçi eşliğinde firmayı gezen öğrenciler, daha sonra tema ve hazırladıkları dokuma kumaş tasarımlarını anlattıkları bir sunum gerçekleştirdiler. 14 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen sunumlarda seçilen 4 öğrencinin birer kumaşı, öğrencilerinde sürece tanık olmaları sağlanarak; Kıvanç Tekstil tarafından endüstriyel olarak üretildi.

 

 

 

Üniversite ve sanayi işbirliğine dayanan bu projelerin önemini Prof. Havva Halaçeli Metlioğlu;

 

Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç Proje hakkında görüşlerini: “Dokuma Tasarımı 4 dersi kapsamında Kıvanç Tekstil Tasarım Merkezi işbirliği ile oluşturulan bu proje öğrencilerin numune tezgahlarda elde dokudukları kumaşlarının endüstriyel yorumlarını görmelerini ve endüstri ortamında birebir bulunarak üretim sürecine katılmaları sağlanmıştır. Böylece öğrenciler, tasarım sürecinde özgün fikirleri ile yaratıcılık yanında teknolojinin katkısını görerek, bütüncül bir anlayışta tasarım yapabilen uluslararası düzeyde rekabet edebilir tasarımcılar olarak yetişeceklerdir.” sözleri ile ifade etti.

 

Ülkemizin en köklü ve istikrarlı sektörleri arasında ipi göğüslemekte olan Tekstil ve Hammadde sektörü yarattığı istihdam değeri ve her geçen gün artan ihracat payı ile ülkemiz ekonomisine ciddi katkı sunmaya devam etmektedir. İşte bu nedenle, Türk tekstil sektörünün ihtiyaç duyduğu tasarımcıları yetiştirmek hepimizin en temel görevidir.

Endüstri 4.0 anlayışının hayatımızın merkezinde olduğu günümüz dünyasında, tasarım ve inovasyonun gücünü gençlerimizin enerjisi ile birleştirerek inovatif işler ile ülkemizi daha yukarı taşımanın tam zamanı. Tasarım kapasitemizin arttığı ölçüde tekstil sektörümüzün çok daha hızlı bir şekilde büyüyeceğine inanıyoruz. Tekstil ihracatçısı ülkeler ile rekabet edebilmemiz için tasarım, inovasyon ve ar-ge çalışmalarımıza hız katmamız ve her faaliyetimizi bu üç unsur üzerine kurgulamamız gerekiyor.

Gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmak istiyorsak en önce insanımıza yatırım yapmamız şarttır. Bölgemiz ve ülkemizin tasarım potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalara imza atmaktan gurur duyuyoruz. Kıvanç Tekstil olarak ülkemizde tasarım kültürünü geliştirilmesi gerektiğine inanmakta ve elimizi taşın altına koymaktan çekinmemekteyiz.  Ülkemiz Tekstil sektörünü hak ettiği noktaya ulaştırmak adına var gücümüzle çalışmaya devam ederken ülkemizin en önemli değerlerinden olan gençlerimize yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Çukurova Üniversitesi’nin bu projesi sayesinde geleceğimizin teminatı olan genç tasarımcılarımıza, ülkemizin tekstil sektörüne enerjilerini aktarmak için ihtiyaç duydukları eğitim üretim ve deneyimlerini sağlamanın mutluluğu içindeyiz.

Projede emeği geçen herkese şahsım ve Kıvanç Tekstil Yönetim Kurulumuz adına teşekkür eder ve başarılar dilerim.” sözleri ile ifade etti. 

Proje kapsamında; Asiye Dede, Ayşe Demir, Betül Aslan, Beyza Mert, Elif Yıldırım, Esra Hoşça, Fatmanur Sarıkavak, İrem Helvacı, Merve Sinem Kart, Nida Nur Kaya, Özlem Talay, Rabia Türkmen, Seyyidenur Kaplan, Şerife Sultan Işık’ın çalışmasının yer aldığı; 21.12.2022 tarihinde açılan sergi,  27.12.2022’ye kadar GSF sergi fuayesinde gezilebilecek.